sunnuntai 21. syyskuuta 2014

10 kysymystä kirjoista

Löysin taannoin jostain toisesta blogista nämä 10 kysymystä ja vihdoin sain kirjoiteltua omat vastaukseni. 

1. Kirja, joka on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen?

Sam Pivnikin Survivor –  Auschwitz, The Death March and My Fight for Freedom, omaelämäkerrallinen teos. Kirjan kirjoittanut Sam Pivnik on Puolan juutalainen, joka täytti 13 vuotta sinä päivänä, kun natsit valloittivat Puolan. Koko perhe joutui Auschwitzin keskitysleirille, kun Sam oli juuri täyttämässä 17 vuotta. Kirja saa oman maailman perspektiivin kuntoon ja tajuamaan, miten hyvin omat asiat ovat. Samaan aikaan se muistuttaa, millaisiin julmuuksiin ihan tavalliset ihmiset pystyvät. Hieno, mutta ahdistava kirja. 

2. Sanotko koskaan, että olet lukenut jonkun kirjan vaikka et olisikaan, koska k.o. kirjan katsotaan kuuluvan nk. yleissivistykseen?

En, voin avoimesti myöntää, että moni klassikko on vielä lukematta. 

3. Oma(t) klassikkosi ja lyhyet perustelut?

Ensimmäisenä tulee mieleen Chris Cleaven The Other Hand. Päähenkilö on nigerialainen Little Bee, 16-vuotias pakolaistyttö, jolla on pakolaiskeskuksesta karattuaan vain resuinen käyntikortti sekä nuoruuden into ja sisäinen pakottava löytää käyntikortin antanut henkilö. Siitä alkaa huikea tarina. 

Tietenkin myös Oscar Wilden The Picture of Dorian Gray. Lyhyesti ja ytimekkäästi, hieno kirja ihmisestä. 

4. Oletko lukenut näytelmiä?

Olen, useammankin, koska teatteri on minulle tärkeää. Viimeisin lukemani näytelmä taitaa olla Samuel Beckettin Godota odottaessa. 

5. Onko mikään kirja tuottanut sinulle tuskaa ja jos on, niin miten?

John Boynen Poika raidallisessa pyjamassa tuotti suurta ahdistusta, vielä suurempaa kuin ensimmäisen kysymyksen Survivor. Mutta hieno kirja silti ja olen kaikesta siitä ahdistuksesta huolimatta iloinen, että luin sen. 

6. Kirjahylly kotona: joo vai ei?

Ehdottomasti joo! Koti ilman kirjahyllyä (tai levyhyllyä) on jotenkin kovin alaston ja persoonaton. 

7. Paperia vai e-kirja?

Olen paperisen kirjan kannattaja, sen käyttöliittymä on lyömätön. Jotenkin en vaan saa otetta e-kirjoihin, vaikka kokeillut olen. 

8. Kannattaako lukeminen aina?

Kyllä. Myös silloin, kun jumittuu lukemaan jotain jännää melkein yöksi, vaikka seuraavana päivänä on työpäivä ja aikainen herätys. 

9. Mitä sinulla on nyt luvussa tai seuraavana listalla?

Nyt on luvussa psykologian kurssin jäljiltä, mutta kuitenkin ihan muuten vaan Keith E. Stanovichin How to think straight about psychology. Äärimmäisen mielenkiintoinen kirja oikeastaan ihan kenelle vaan. 

Vuoroaan odottaa mm. nimen perusteella ostettu Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi. 

10. Ensimmäinen mieleesi tuleva runoilijan nimi?

Harri Kaasalainen. Saarikosken aikalainen ja sukulaiseni äidin puolelta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti