perjantai 24. toukokuuta 2013

Taikinaa kynsien alla

Seka-aiheblogissani on ollut hiljaista työhulinoiden takia, mutta tänään blogissakin upotetaan sormet taikinaan. Leipominen on aina ollut mielestäni kovin kivaa ja taikinan alustaminen käsin jotenkin rauhoittavaa. Ihan uutta näkökulmaa leipomiseen on tuonut gluteenittomuus. Gluteenittomista jauhoista leipominen on sitkon puuttumisen takia jokseenkin erilaista kuin vehnäjauhoista leipominen. Mutta matkan varrella oppii ja aina voi kilauttaa äidille, jolla on jo useamman vuoden kokemus gluteenittomasta leipomisesta. 

Nykyään gluteenittomia ohjeita löytyy jo hyvin niin netistä kuin keittokirjoistakin, mutta työnnän silti lusikkani soppaan ja näppini taikinaan lisäämällä tänne muutamia suosikkejani omilla leipomisvinkeilläni höystettynä. Aloitetaan perusjutuilla, vaalealla leivällä ja suklaakakulla. 

Gluteeniton vaalea vuokaleipä
(alkuperäinen resepti Virtasalmen Viljatuotteen vaalea jauhoseos -purkin kyljestä, tässä hiukan omia muokkauksia)
5,5 dl vettä
1/2 dl öljyä, oliiviöljy tuo leipään makua
1 pussi kuivahiivaa
500 g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl suolaa
kourallinen gluteenittomia kaurahiutaleita
hiukan auringonkukansiemeniä, pähkinöitä, linssejä tms. Omalla kohdallani hiukan tarkoittaa suomeksi kämmenen pohjallista. Muista huuhtoa linssit, jos lisäät niitä leipätaikinaan!

Liuota kuivahiiva 42-asteiseen veteen (5 dl). Sekoita joukkoon suola, öljy ja leipäjauhoseos, johon on sekoitettu kaurahiutaleet. Jos laitat leipään linssejä ja/tai auringonkukansiemeniä tai muuta nestettä vievää, voit antaa niiden turvota hetken aikaa 0,5 desissä vettä. Lisää ne sitten veden kera taikinaan. Sekoita hyvin taikinakoneella tai alusta tasaiseksi. Lopuksi voit lisätä taikinaan hiukan voita tms. antamaan makua. Laita taikina leipävuokaan ja kohota noin 30 minuuttia. Paista noin 210 asteen lämmössä 40-50 minuuttia. 

Suussa sulava suklaakakku gluteenittomana 
(alkuperäinen resepti vehnäjauhoilla Yhteishyvän resepteissä, tässä muunnettuna gluteenittomaksi)
200 g taloussuklaata 
200 g margariinia
4 munaa
2 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kuorrutus
150-200 g taloussuklaata
1 dl kermaa
1 rkl margariinia 

Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka. Sulata suklaa ja margariini yhdessä vesihauteessa tai kuten minä, mikrossa, mutta kummallakaan konstilla suklaan seassa ei saa olla pisaraakaan vettä. Mikrosulatuksessa täytyy olla todella varovainen, sillä suklaa palaa hyvin herkästi. Itse en suostu sulattamaan suklaata muuten kuin joskus monta vuotta sitten saamassani Tupperwaren Microplus-kannussa, sinne vaan suklaa ja margariini, hetki mikrossa ja sekoita tasaiseksi. Lämmitä silti vain noin minuutti kerrallaan, ettei suklaa pala. 

Vatkaa jääkaappikylmät kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi kuivassa kulhossa. Lisää sulatettu ja jäähdytetty suklaa-rasvaseos. Siivilöi kaakaojauhe jauhojen sekaan ja sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhot kevyesti nostellen taikinan sekaan, itse yleensä sekoitan jauhot sähkövatkaimen pienimmällä "vaihteella" ja vain pari pyöräytystä. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia. Kumoa kakku muutaman minuutin kuluessa uunista ottamisesta. 

Juuri kumottu kakku
Valmista kuorrutus. (Kuumenna kerma kattilassa, mutta älä keitä. Lisää sekaan suklaa ja margariini.) Taaskin teen tämän em. Tupperware-kipossa, kerma, suklaa ja rasva kippoon ja noin minuutiksi mikroon. Sekoita, kunnes kuorrutus on tasaista, aluksi suklaa on könttinä pohjassa, mutta hetken sekoittelun jälkeen kuorrutus on sileää. Anna jäähtyä hieman ja kuorruta kakku. Kun kuorrutus ja kakku ovat hiukan jäähtyneet, voit koristella kakun vaikka nonparelleilla, mokkapavuilla tms. makusi mukaan. 

Tämä kakku on parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä, kun se on sopivasti muhevoitunut. 

Kuorrutus levitetty, mutta ei vielä siivottu lautasen reunoja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti