sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Wien, aurinkoinen Wien, osa 3

Vuorossa on pääsiäismaanantai Wienissä. Kaunis auringonpaiste ja tyhjät kadut lähdettyäni klo 9 kävelemään kohti Hofburgia ja Espanjalaista ratsastuskoulua. 

Hiljainen Mariahilfer Strasse pääsiäismaanantain aamuna

 
Olin ostanut valmiiksi lipun ratsastuskoulun aamuharjoituksiin klo 10-12. Lipulla saa tuona aikana saapua paikalle kuten haluaa, mutta vanhana heppatyttönä en halunnut menettää minuuttiakaan. Siispä vaikka pysähtelin matkalla räpsimään kuvia matkan varrella, olin jonossa klo 9.45. Yksin reissaamisen hyviä puolia on se, että yksittäisiä istumapaikkoja löytyy helpommin kuin kaksi vierekkäistä paikkaa. Onnistuin nappaamaan itselleni hyvän paikan katsomon ekalta tasanteelta. Wienin Espanjalaisen ratsastuskoulun näytöksiä on lapsena katsottu telkkarista nenä kiinni ruudussa ja vaikka kyseessä olivatkin "vain" harjoitukset, oli huikeaa nähdä ratsukot livenä. Harjoitus- ja esiintymisareenana toimii 1735 valmistunut barokkimaneesi, jota valaisevat kristallikruunut. Aamuharjoituksissa nähtiin yhteensä 20 hevosta, viisi kerrallaan ja kukin viisikko treenasi puoli tuntia. Upea elämys, suosittelen! Kuvia hevosista ei saanut ottaa. 



Kivinen barokkimaneesi oli aikamoisen kylmä, joten kaakaota piti saada. Sitä juodessani sain sentään jonkinlaisen kuvan ratsastuskoulun lipizzanhevosista kävelykoneessa, vaikkakin kännykkäkameralla likaisen ikkunan läpi ja vain päitä vähän näkyy, mutta kuitenkin.

Ratsastuskoulun sisäänkäyntiä vastapäätä on Sisi-museon sisäänkäynti, sinne siis seuraavana tutustumaan keisarinna Elisabethin elämään. Ostamaani Sisi-yhdistelmälippuun kuului Sisi-museon lisäksi keisarilliset hopeakokoelmat, Grand Tour Schönbrunnin linnassa ja pääsy Huonekalumuseoon. Mutta ensin Sisi-museoon ja hopeiden säihkeeseen.

Audio guiden johdolla tehty kierros alkoi keisarillisten astiastojen parista. Niiden kohdalla kuvat puhuvat enemmän kuin tuhat sanaa, tässä pari poimintaa.



Sisi-museossa ei saanut kuvata, mutta välillä ehkä hyväkin niin. Silloin ainakin keskittyy täysin siihen, mitä näkee ja lukee. Sisi-museo on todella hienosti toteutettu ja se kertoo mielenkiintoisesti Sisin tarinan nuoresta tytöstä hovielämää vieroksuvaksi keisarinnaksi. Sisi-museon portaikossa vieraita tarkkailee hänen miehensä Franz Josephin patsas viiksiinsä myhäillen.



Jos Sisi-museo kiinnostaa, klikkaa tästä.

Sisi-museossa ollessani aurinko oli ehtinyt mennä pilveen, mutta matka jatkui silti. Päivän kolmas ja viimeinen vierailukohde oli käynti Sigmund Freudin museossa. Museo on perustettu Freudin entisen kodin ja vastaanoton tiloihin Berggasselle. Freud asui perheineen kyseisessä asunnossa 47 vuotta ennen kuin joutui pakenemaan natseja Lontooseen vuonna 1938 juutalaistaustansa takia.



Freud-museovierailun jälkeen olikin taas aika suunnistaa kohti hotellia. Museoissa saa päivän kulumaan nopeasti enkä tainnut yhtenäkään iltana olla hotellilla ennen iltaseitsemää.

Sigmund Freud -puiston vinkeä patsas ja Votivkirche

Volkstheaterin metroasemalta

Pääsiäispupuja Westbahnhofin asemalla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti